Dorpskerkontmoeting in Marknesse

De eerste dorpskerkontmoeting vond landelijk plaats en was in een mum van tijd uitverkocht. Daarom heeft de dorpskerkbeweging besloten een heuse dorpskerkentour op te zetten. Het gaat om drie regionale dorpskerkendagen voor mensen die betrokken zijn bij hun dorpskerk en hart hebben voor de rol van de kerk in het dorp. De dagen bieden een plek voor onderlinge ontmoeting om verhalen te delen en vragen te beantwoorden.

Ook de regio Overijssel-Flevoland wordt aangedaan. Op 9 mei, zo is de bedoeling, vindt de eerste ontmoeting van de eerste dorpskerkentour plaats in Marknesse, goed bereikbaar voor zowel mensen uit Flevoland als voor mensen uit de Kop van Overijssel. Maar ook mensen uit Twente en Salland zullen merken dat het rustig rijden is om de woonplaats te bereiken van boer Wim Droog, bekend van Boer zoekt vrouw, van wie het internet meldt dat hij en zijn dokter Marit nog steeds een relatie hebben.

Het thema van de eerste dorpskerkentour is: 'Geloven in de dorpskerk'. Er zijn verdiepende lezingen, inspirerende workshops en reflecties op betekenis van kerk-zijn in het dorp. Waarom wil je kerk-zijn in het dorp? Hoe geef je vorm aan kerkelijke presentie in een veranderende samenleving, en vaak met minder mensen? Hoe kun je als kerk present zijn in meerdere dorpen? Kerken in de regio laten tijdens de dorpskerkentour zien hoe zij geloven in de dorpskerk: met muziek en kunst, in diaconale initiatieven, in hun contacten met dorpsgemeenschap en burgerlijke gemeente.  Wat drijft hen, wat inspireert hen, en waar zien zij sporen van God in het dorp?

De informatiemarkt op de dorpskerkendagen biedt informatie over onderwerpen die voor kerk-zijn in het dorp van belang zijn, waaronder Kliederkerk, contextueel bijbellezen en subsidiemogelijkheden. 

De dag in Overijssel-Flevoland wordt gehouden onder leiding van Betsy Nobel, dorpskerkambassadeur voor deze regio en Jacobine Gelderloos, eindverantwoordelijk voor het project van de dorpskerkbeweging.

Voor mensen die de dorpskerkbeweging volgen is het wellicht leuk te weten, dat Betsy Nobel inmiddels twee nieuwe collegae ambassadeurs heeft gekregen. Mark Schippers heeft per 1 februari de taak van Jolanda Tuma in Noord-Nederland overgenomen. En Klaas Touwen begint per 1 maart in de regio Zuid-Nederland als opvolger van Mathilde Meulensteen.

Zij die de dorpskerkdag willen bijwonen kunnen zich aanmelden via:  https://www.aanmelder.nl/114968. Het kost 25 euro. Voor dat bedrag is men de hele dag onder de pannen (van tien tot vier) en krijgt men zijn natje en droogje.

Foto: Boven - internetfoto van Wim en Marit, het koppel uit boer zoekt vrouw in het landschap rond de Sloefweg bij Marknesse