Twee visitatoren krijgen lintje van koning

De lintjesregen is als zachte weldadige regen over Nederland gekomen en ook de regio Overijssel-Flevoland laaft zich er aan. In Overijssel zijn 198 koninklijke onderscheidingen vergeven en in Flevoland 56. Onder de gelauwerden zijn veel vrijwilligers die mede door hun kerkelijke inzet de versierselen op de borst gespeld kregen. Liefst twee leden van het classicale college van visitatoren kregen de koninklijke versierselen.

Margriet Prins-Roukema ontving een fraai bloemstuk met de tekst ‘Van harte gefeliciteerd met uw benoeming tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Burgemeester en wethouders gemeente Zwartewaterland’. Willem van Dijk uit Lelystad ontving een zelfde onderscheiden.

Het is opvallend hoeveel mensen hun lintje mede hebben verdiend met kerkelijk werk. Zonder uitputtend te kunnen zijn noemen we hier een aantal namen van wie we al googelend en nalezend bij kranten in een omschrijving zagen staat dat hun kerkelijke werk deel van hun verdienste is.

Almere: Ambro Schroten-Verhaar
Bathmen: Anton Ploeg
Dalfsen: Herman Baardslag
Dalfsen: Bea Snoeijer-De Vries
Kampen: G.H. Heldoorn
Kamperveen: J. van de Weerd
Noordoostpolder: Eeltje Dooper
Noordoostpolder: Marie-Carien Slootman-Claassen
Swifterbant: Marianne Greijdanus-Klaas
Tollebeek: Nel Merks-Portiek
Urk: Teuntje van Heteren
Urk: Piet Buter
Urk: Marrijtje de Vries-Romkes
IJsselmuiden: H. Holtland-Fransman
Wesepe: Jo Jansen
Windesheim: Marietje Kluiver-Noteboom
Windesheim: Freddy Kluiver
Zeewolde: W. Stam-Hovenkamp
Zwolle: Folkert Ottens
en vele anderen

Wat ik een aardige omschrijving vond? Die bij Teuntje van Heteren-van de Berg van Urk. De Stentor omschrijft het met: ‘Zij is tot 1976 werkzaam geweest als medisch analist. Daarnaast ondersteunde ze onder meer haar echtgenoot die predikant is. Zij ziet haar werk als predikantsvrouw als een roeping, bezoekt gemeenteleden en vergezelt haar man bij bezoeken’. Voor de mensen die zich afvragen welke denominatie dit is: CGK (Christelijk-Gereformeerde Kerk).

Wat ik – naast onze eigen visitatoren – een mooie onderscheiding vond? Die van Jeanne van Hal van het Leger des Heils, dat het hoofdkwartier heeft in Almere. Ze woont zelf in Amsterdam-West. Ik ken haar van mijn periode bij de Raad van Kerken. Al toen ik daar werkte heb ik vaak gezegd: ‘Ik ben overtuigd lid van mijn eigen kerk, maar als ik kijk naar alle leden die lid zijn van de Raad van Kerken heb ik de meeste hoogachting voor het Leger des Heils. Daar helpt men eerst en als er al vragen zijn, komen die daarna pas’. Jeanette van Hal was in die tijd het gezicht van het Leger bij de Raad (en ik geloof nog steeds).  

Foto's: 

Onder Margriet Prins-Roukema