Verbeek hield preek van leek

Leen Verbeek, commissaris van de koning in Flevoland, heeft zondagochtend 11 oktober een preek van de leek gehouden bij de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Lelystad. Er waren vanwege de coronacrisis niet meer dan dertig mensen toegelaten. De commissaris sprak onder meer over armoede, eenzaamheid en de tegenstelling tussen individu en samenleving. "Ergens bij horen is essentieel", citeert Omroep Flevoland de commissaris.

"Veel mensen ervaren in deze tijd, geheel onverwacht, dat ze er heel erg alleen voor staan", stelt Verbeek in zijn preek. Sociale gemeenschappen kunnen die eenzaamheid opvangen. De kerken spelen daarin een belangrijke rol. "De ervaring dat je ergens bij hoort (...), dat een ander belangstellend is naar hoe het met je gaat, is van grote waarde", aldus Leen Verbeek in Theater Posa, waar de vrijzinnige gemeenschap samenkomt.

Verbeek heeft eerder al laten zien dat hij open staat voor het contact met de kerken. Vanuit de PKN is er enkele maanden nog een gesprek met hem gevoerd. "In mijn rol als commissaris is het belangrijk dat ik probeer contacten te onderhouden met alle kanten van de samenleving", vertelt Verbeek. In zijn preek ging hij in op de uitdagingen voor Flevoland. Hij betrok zijn werk bij ontwikkelingsorganisatie International Tree Fund (ITF) in zijn verhaal. "Hoe neem je verantwoordelijkheid voor mensen die het niet makkelijk hebben?", vraagt hij zich hardop af.


Het belang van de samenleving versus het individu was een terugkerend thema in de overdenking van Verbeek. "Je zult soms besluiten moeten nemen voor het algemeen belang die het individueel belang schaden. Dat is geen makkelijke worsteling", stelt Verbeek. Zijn ervaringen in Zuid-Amerika voor het ITF bieden daarin een ander perspectief: "In andere culturen komt men tot andere oplossingen. Er is niet één weg. Maar je ziet ook hoe ver het kan ontsporen als dat niet goed functioneert".

Verbeek vertelde verder over zijn eigen ervaringen met de kerk. Als jongen brak hij met de kerk, nadat hem was verboden kritische vragen te stellen: "Ik zou u als gemeenschap willen toewensen dat er bij u vragen gesteld mogen worden, ook als ze ongemakkelijk zijn. En dat er mensen bereid zijn om over die vragen in gesprek te gaan. Juist in deze coronatijd is dat heel belangrijk".