Prikkels van kerkenbeurs

De kerkenbeurs in Utrecht werd in maart 2019 voor de tiende keer gehouden. Hieronder een impressie met foto's. 

Bij de ingang kon je op een groot bord stickeren en je woonplaats met een sticker weergeven. De delegatie uit Biddinghuizen is bezig zich zichtbaar te maken op de landkaart. 

Pim van Dijk uit Zutphen hield een inleiding over kerkinrichting. Hij nam een behoorlijke aanloop in de openlucht-samenkomsten. Hier de protestanten in een openlucht-bijeenkomst met op de achtergrond de Hanzestad Kampen. 

Pim van Dijk sloot met zijn verhaal redelijk aan bij het verhaal van de dorpskerkbeweging. Interieurs die veranderen hebben bij het begin van de kerk plek voor ontmoeting en naarmate men dieper het gebouw binnenstapt is er ruimte voor verstilling. Voor blog van Betsy Nobel over dorpskerk, klik hier.

Het bedrijf Givt uit Lelystad, waarover we eerder berichtten met hun facilitering van de digitale collectezak, was er ook. Het blijkt behoorlijk groot. Surainy Carolus op de foto is één van de werknemers. Er werken dertien mensen bij het bedrijf in Lelystad. En er is inmiddels een vestiging in Kortrijk, België, met vijf mensen. Er zijn al meer dan 300 kerken overgestapt op dit systeem. Vijf daarvan zijn in Engeland te vinden. Voor bericht over introductie in Enschede, klik  hier

Berthil Prins van het SKG presenteert een eigen digitaal collectesysteem. Bij het SKG is het onderdeel van een breed financieel aanbod voor de kerken. De kerk betaalt 50 euro voor het pakket per kwartaal. 

Pastoor Sander Koppers uit Almere vertelde over de veelkleurige parochiegemeenschap in de bijna-hoofdstad van Flevoland. De rooms-katholieken werken er aan de bouw van een nieuw gebouw en gaan dan als ene denominatie in het gebouw verder. Bij de beurs had de pastoor en zijn parochiemedewerkster een kaartjesset gemaakt. De bezoekers kregen er vijftien in handen gedrukt en moesten die kaartjes kiezen die ze het belangrijkst vonden voor hun gemeente. Er kwamen woorden naar voren als: gemeenschapszin, gekend worden, saamhorigheid. 

Gerko Last uit Zwolle (Gereformeerde Kerk vrijgemaakt) vertelde over kerkbalans en de kerkelijke bijdrage. Hij vergeleek de methodiek van bijvoorbeeld de PKN met die van de kleinere G-kerken. De PKN zou van de kleinere kerken kunnen leren dat het handig is de vrijwillige bijdrage structureel te laten doorlopen en zich niet op te sluiten in de maand januari met pr. De kleinere kerken zouden van de PKN het nut kunnen afkijken van een landelijk gedragen campagne. 

Dit bedrijf zorgt voor ornamenten in de kerk. Met zo'n drie, vier euro per kilo materiaal kan men allerlei sculpturen en ornamenten laten maken die de kerk opsieren. 

De Christelijke Blindenbibliotheek uit Ermelo is beschikbaar om met kleine braillegeschreven bordjes kerken te helpen die het gebouw beter toegankelijk willen maken voor blinden en slechtzienden. 

Voor alles is de beurs een plek om gelijkgestemden te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Nu al tien jaar lang dus.