Primeur jeugdwerk Zwartsluis

De gereformeerde kerk van Zwartsluis experimenteert als eerste protestantse gemeente in Nederland met #Durfte, een jongerenprogramma dat is overgewaaid vanuit de Christelijk Gereformeerde Kerk in Zwolle. Het vervangt de catechisatie, vertelt jongerenwerker Willem Klapwijk tegen Marinde van der Bruggen, scribente voor de website van Jop, het protestantse jongerenwerk.

Willem Klapwijk is enthousiast over de principes erachter: “Het gaat uit van de GTI-formule: geloof, talent en inzet. De basis is dat jongeren serieus worden genomen en onder begeleiding hun eigen talenten inzetten, als onderdeel van de kerk.” #Durfte is een nieuwe methode voor in het jeugdwerk. Bij #Durfte ontdekken, ontwikkelen en groeien tieners en jongeren in je gemeente in verbinding met andere generaties.

Sinds januari komen de jongeren van #DurfteOrganiseren elke twee weken bij elkaar. Het regelen van een bezoek aan de EO-jongerendag was een van hun doelen. Kaartjes bestellen, een bus huren - alles moesten ze zelf regelen. Nu zijn ze druk met het hoofddoel: een bezoek aan een kindertehuis in Polen. Daarvoor moet van alles worden geregeld: een begroting, tickets, vervoer op locatie, het inzamelen van geld en een programma met activiteiten voor de kinderen.

Marinde van der Bruggen schetst levendig in een verslag hoe dat toegaat: ‘Iris (17) zit over haar telefoon gebogen. “Ik denk dat we gauw moeten boeken, de tickets zijn alweer 40 euro duurder dan vorige week”, zegt ze. “Dan moeten we van iedereen een kopie van het paspoort hebben”, zegt Wieneke (27), die de avond leidt. “Wie neemt dat voor zijn rekening?” “Ik wel”, reageert Jeanine (18)’.

De jongeren, acht in totaal, zitten bij elkaar in een bovenzaal van de Gereformeerde Kerk. Ze zijn druk bezig met het voorbereiden van de reis naar Polen. Samen vormen zij de groep #DurfTeOrganiseren. Ze overleggen met elkaar hoe zo’n reis naar een kindertehuis tot stand kan komen en wat je ter plekke gekomen doet. ‘Wat vinden die kinderen leuk?’, vraagt de Zwartsluise jeugd zich af. ‘Wat jullie zelf leuk vinden om te doen, spreekt hen waarschijnlijk ook aan', oppert Wieneke. De ideeën vliegen over tafel: een spelletjesavond, een Poolse film met Nederlandse ondertiteling, een voetbaltoernooi. ‘Zullen we voor de meiden maskertjes en nagellak meenemen? Dan houden we een verwenavond!’, oppert Iris.

Naast #DurfteOrganiseren zijn er nog twee groepen: #DurfteKlussen en #DurfTechnisch. De ene groep helpt mensen binnen en buiten de kerk met allerlei karweitjes. De andere groep leert de techniek in de kerk te bedienen, zoals de beamer en het geluid als de muziekgroep speelt.

De avonden beginnen met twintig tot dertig minuten bijbelstudie, of eigenlijk meer een gesprek naar aanleiding van een bijbelgedeelte. Willem: “Voor #DurfteOrganiseren hebben we de werkwijze van Nehemia bestudeerd, die de muur van Jeruzalem ging opbouwen. Hij organiseerde het zo dat iedereen meedeed en een deel van het werk uitvoerde.” Na het gesprek gaan de jongeren zelf aan de slag.

Eigenlijk had Marliene (18) liever een #DurfteMusiceren-groep gehad. Toch vindt ze de avonden veel leuker dan catechisatie. “Er is meer interactie en je mag een andere mening hebben.” Dat vindt Tim (19) ook: “Ik vind het tof dat het om je eigen talenten gaat. Catechisatie was meer eenrichtingsverkeer, je volgt een boekje met de dominee. Hier kan ik ook zelf dingen inbrengen.”

Willem beaamt dat. “Eén van de jongeren kwam met een scrumbord, dat hoort bij een bepaalde manier van organiseren. Dus nu hebben we een ‘chef scrumbord’. Ik merk dat de jongeren blij zijn dat ze serieus worden genomen.”

Jop meldt op de website dat gemeenten die ook aan de slag willen met #Durfte een zogenaamde Meetup kunnen bezoeken.

De volgende dagen zijn gepland:

Donderdag 19 maart in Dordrecht - kerkgebouw ‘De Wijnstok’, Dubbelsteynlaan - West 70
Maandag 23 maart in Utrecht - Protestants Landelijk Dienstencentrum, Joseph Haydnlaan 2a
Maandag 30 maart in Assen - kerkgebouw ‘De Bron’, Einthovenstraat 28


Het programma ziet er als volgt uit:
18.00 - 18.45 uur inloop met maaltijd
18.45 - 20.45 uur programma
20.45 - 2100 uur afsluiting en netwerkborrel
De toegang is gratis.

Foto's:
Boven jongeren uit Zwartsluis
Onder Tekening Jop