Kerkproeverij

Protestantse kerken in Overijssel en Flevoland hebben de mogelijkheden van Kerkproeverij nog niet massaal omarmd. Die conclusie lijkt gerechtvaardigd als je de kaart bekijkt op de website van de Evangelische Omroep waar kerken die meedoen met de missionaire actie van 16 (en 15) september 2018 zich kunnen melden.

De kaart laat een kleine honderd kerken zien die meedoen met de campagne. Daaronder zijn er elf uit Overijssel en Flevoland. Het gaat in deze regio om kerken met een evangelische en reformatorische en rooms-katholieke signatuur die zich meldden. Mogelijk zijn er ook PKN-gemeenten die meedoen. Maar zij hebben (nog) niet de moeite genomen om die deelname zichtbaar te maken op de website www.kerkproeverij.nl.

De campagne ‘Kerkproeverij’ vraagt kerken om gemeenteleden op te roepen op zondag 16 september een ander mee te nodigen naar de kerk. Op die manier willen de kerken de drempel verlagen, juist voor die mensen die wel enige affiniteit met de kerk hebben, maar er zelf niet meer toe komen een keer om de hoek te kijken. Cijfers uit andere landen wijzen uit, dat één op de acht genodigden de kerk blijft bezoeken en de grote meerderheid ervaart het eenmalige bezoek als een manier om de eigen kennis van de kerk te updaten.

In Overijssel-Flevoland hebben de volgende kerken zich officieel opgegeven om mee te doen: Almere (The Eagles Temple), Dedemsvaart (De Graankorrel, evangelische gemeente), Denekamp (St. Nicolaaskerk), Deventer (Koningskerk, samenwerking 3 G-kerken), Dronten (Christelijke Gereformeerde Kerk), Emmeloord (Pro Rege, Gereformeerde Kerk vrijgemaakt), Emmeloord (De Hoeksteen, Christelijk Gereformeerde Kerk), Enschede (Gereformeerde Kerk vrijgemaakt), Staphorst (Gereformeerde Kerk vrijgemaakt), Zeewolde (Parochie Sterre der Zee), Zwolle (Dominicanenkerk).

De scriba van de PKN promoot de campagne onder meer met een interview met Michael Curry, de Amerikaanse bisschop die preekte tijdens het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle, dat op televisie wordt uitgezonden op  zondag 16 september (klik hier). Daaraan voorafgaand organiseren de kerken streetart, om de komende editie van kerkproeverij onder de aandacht te brengen. Ik plaats mijn eigen afscheid bij de Raad van Kerken in datzelfde kader. Ik heb om die reden voor mijn afscheidscauserie als thema ‘beeldcultuur’ gekozen en zal daarbij onder meer ingaan op kerkproeverij. Dat is op 31 augustus a.s.