Toeristisch initiatief groeit door

Er komt in 2019 opnieuw een toeristenmagazine van Wal en Water uit. Dat maakte Johan ten Brinke uitgever van de editie in 2018 donderdagavond 27 september in Zwartsluis tijdens een presentatie voor de kerken bekend. Er zijn al diverse onderwerpen uitgezet om het blad een zinvolle inhoud te geven. Kerken die willen instappen zijn alsnog welkom. De uitgever maakte verder plannen bekend om het aantal edities van een toeristenmagazine in de regio nog uit te bouwen. In 2018 was er al een zomerse uitgave van ‘Zomer in Twente’. Komende weken zijn er bijeenkomsten in Ommen, Raalte en Doetinchem om te zien of het mogelijk is speciale edities te maken voor de regio Vechtdal, Salland en Achterhoek.


Al in 1986, zo vertelde Johan ten Brinke werden er enkele pagina’s voor de toeristen gevuld in de Noordooster, een regionale krant. Henk Olde had dat geïnitieerd. Bij het vijfentwintig jarig bestaan wilde men iets extra’s doen en zo zag het toeristenmagazine het licht, wat nu bekend staat als ‘Wal en Water’. De uitgave geeft een combinatie van lezenswaardige toeristische artikelen en kerkelijke informatie. Doelgroep zijn de 500.000 toeristen die jaarlijks oost-Nederland aandoen.

Het initiatief heeft verdere vertakkingen gekregen. Er is een stichting gevormd rond ds. Wim den Braber ‘Welkom in de kerk’. De stichting zoekt financiële onderbouwing voor de uitgave van het magazine en probeert de kerken te bewegen om beleid te maken van de gastvrijheid. Ter vergadering, waar twintig mensen uit de regio bijeen waren, variërend van plaatsen als Oldemarkt en Kuinre tot Kampen, Zwartsluis en Hasselt, bleken sommige kerken de deuren geregeld geopend te hebben in de zomer; anderen waren terughoudender omdat het lastig is iedere keer vrijwilligers te vinden die toezicht houden.

Johan ten Brinke lichtte al een tipje van de sluier van de uitgave die in 2019 wordt gemaakt. Er komen beschrijvingen in van pelgrimspaden, zoals het Christofelpad. Er zullen interviews worden geplaatst en Ten Brinke vroeg om suggesties voor originele onderwerpen. En hij riep iedere deelnemer op met een beschrijving van een heilige plek te komen uit de eigen locatie. De kerken zijn genodigd om op 28 februari weer bij elkaar te komen. Dan hoopt de organisatie de plannen voor 2019 verder te ontvouwen.

Foto boven: Johan ten Brinke
Foto onder: Enkele bezoekers onder wie Egbert Knoeff (Zwartsluis) en ds. Lily Burggraaff (emeritus Zwolle-Berkum)