Avond over Israël en Palestijnse gebieden

Els van Diggele, schrijfster van het boek ‘Wij haten elkaar meer dan de Joden’ komt naar Overijssel-Flevoland. De werkgroep Kerk en Israël uit de ring Enschede organiseert op 12 december om 19.30 uur een lezing van haar in de protestantse kerk van Losser.

Els van Diggele is historica, journaliste en kenner van het Midden-Oosten. Ze weet vooral veel van Israël en de Palestijnse gebieden. Voor het boek ‘Wij haten elkaar meer dan de Joden’ woonde en werkte ze ruim een jaar in Ramallah en Gaza, waar ze vele mensen interviewde.

Nadat Els van Diggele het woord heeft gevoerd is er een panel met de politicus Han ten Broeke, de cultuurtheoloog Enis Odaci (gevraagd), de voorzitter van de classicale werkgroep Kerk en Israël Reinier Gosker en de schrijfster.

Er was onlangs een discussie in de protestantse kerk over het kerkorde-artikel, waarin de kerk de onopgeefbare verbondenheid uitspreekt met het Joodse volk. Tijdens de laatste synode gaf René de Reuver, scriba van de kerk, aan dat de relatie met Israël komend jaar op diverse plaatsen aan de orde komt, zodat de betekenis beter wordt verstaan.

Janny Meijer-Krol, lid van de werkgroep, schrijft over de actualiteit van de avond: ‘Nu binnen een aantal kerken stemmen op gaan om het thema ‘onopgeefbare verbondenheid’ te herijken en te heroverwegen, blijkt hoezeer de beeldvorming – die vooral is gebaseerd op de informatie die via de media tot ons komt – een doorslaggevende rol lijkt te gaan spelen bij de standpuntbepaling’.