Uitnodiging

Op vrijdagmiddag 31 augustus neem ik afscheid van de Raad van Kerken in Nederland. Als je het leuk vindt om daar bij te zijn ben je van harte welkom. Mijn afscheid van de koepelorganisatie is gekoppeld aan een campagne voor Kerkproeverij, waar ik me van harte voor inzet.

Bij Kerkproeverij proberen we gemeenteleden te motiveren om op zondag 16 september iemand als gast mee te nemen naar een kerkdienst. Het kan tot gevolg hebben dat de mensen blijven komen, omdat de kerkdienst hen aanspreekt. Het kan ook zijn dat ze het bij een eenmalig bezoek laten. Maar dan nog is het nuttig, omdat zo’n nieuwe ervaring helpt om het beeld van de kerk te actualiseren. Mensen die niet meer in een kerk komen, blijven soms wat vastzitten met verouderde plaatjes op hun netvlies van hoe het in de kerk toegaat.

Kerkproeverij 2018 wordt voorafgegaan door een dag waarop we street-art laten zien. Op twintig plaatsen zullen kunstenaars  ‘stoepkrijten’ bij een kerk om de mensen uit te nodigen. We willen daar natuurlijk wat publiciteit mee halen. Tegelijk maakt de stoeptekening duidelijk waar het ons omgaat: om een aangepaste beeldvorming.

Ik pak bij mijn afscheid dat thema op en hou een inleiding over de beeldcultuur. Ik heb er voor mezelf boven gezet: verbeelden, verleiden en vernieuwen. Ik wil iets laten zien van de manier waarop de beelden onze manier van communiceren bij de Raad van Kerken hebben veranderd in de achterliggende tien jaar. En ik wil er reflectie aan toevoegen van de huidige cultuur, die minder analytisch is en meer impressief; en dan hoop ik in te gaan op hoe die ontwikkeling zich theologisch laat duiden. Kortom: een thema wat helemaal bij me past.

Het afscheid vindt plaats in De Driehoek, Willemsplantsoen 1C in Utrecht. Aanmelden kan via rvk@raadvankerken.nl. Het programma ziet er als volgt uit:

14.30 uur: Ontvangst
15.00 uur: Street-art, presentatie Kerkproeverij
15.25 uur: Beeldcultuur, een causerie van mij
15.55 uur: Woorden van dank
16.15 uur: Moment van zingen en bidden
16.30 uur: Receptie
18.00 uur: Einde