Stenen krijgen kleur richting Pasen 

De kleine ring Noord-Oost Twente heeft een originele manier gevonden om invulling te geven aan de 40-dagentijd; een project wat eventueel kan doorlopen richting Pinksteren en de lockfree. De deelnemende predikanten ds. Esther Scheer (Tubbergen), ds. Roel Kloosterziel (Ootmarsum / Weerselo) en ds. Erna Lensink (Denekamp) hebben het project ‘Levende Stenen’ genoemd.

In deze tijd waarin kerkgebouwen tijdelijk gesloten zijn (vanwege de lockdown) of permanent gesloten (dreigen te) worden, is het nodig om de focus te verleggen van gebouw naar mensen, van instituut naar beweging/netwerk: levende stenen', aldus ds. Erna Lensink, één van de initiatiefnemers in een toelichting. Het project is in eerste instantie in het hoofd ontstaan, legt ze uit, ‘en ik werd er meteen zelf blij van. Ik dacht aan 'Levende stenen' (naar 1 Petrus 2,5)’.

Het idee is dat mensen van alle leeftijden bewust de gang maken van de veertig dagen, richting de stille week en Paaszondag. Het bewustzijn wordt gekoppeld aan stenen, die symbool zijn van gevoelens en een rol spelen bij diverse rituelen tijdens de Paascyclus. Het programma krijgt uitwerking met subthema’s als: klagen bij een steen thuis (klaagsteen), verdriet van je afgooien bij het werpen van een steen in de Dinkel en het kleuren van stenen bij Pasen en Pinksteren.

Klaagsteen

De klaagsteen hoort bij het ritueel thuis. De auteurs schrijven: ‘Zoek een steen die in je hand past. Dat kan op allerlei manieren: tijdens een wandeling, in je eigen tuin, of in een tuincentrum / bouwmarkt. Geef deze een plek in je huis en zet er een waxinelichtje bij. Geef ook een steen (plus waxinelichtje) aan iemand anders, die zelf niet op pad kan gaan of gewoon, omdat je dit met hem of haar wilt delen. Geef er deze toelichting bij. Zie deze periode als ‘een weg naar binnen’, een tijd van ‘aandacht voor jezelf’. Bedenk: Ik ben op weg naar Pasen. Er liggen stenen op mijn weg. Dit is een periode van stilstaan bij wat pijn doet, en wat moeilijk is, bij waar ik in mijn leven op dit moment mee worstel, bij het lijden in de wereld. Neem elke dag die steen even in je hand, en wees een tijdje stil, als een soort van gebed. Brand er een kaarsje bij. Schrijf daarna eventueel op wat er in je omgaat: houd een dagboekje bij. Of schrijf iets op de steen. Maak eventueel een foto van jouw steen en lichtje en deel deze op facebook / instagram.

Stenen gooien

‘Stenen gooien’ is een volgend thema, passend bij het loslaten op Stille Zaterdag. De auteurs schrijven: ‘Op Stille Zaterdag (3 april), vlak voor Pasen, pak je je steen op en ga je naar het (stromende) water, bijvoorbeeld naar de Dinkel. Doe dit alleen of samen. Deel eventueel daarbij iets van je ervaringen van de afgelopen weken met elkaar. Gooi – in stilte – je steen in het water: je laat je klacht/je last los….Je mag geloven dat ‘de steen is weggerold’: er is een nieuw begin van leven. Van klacht naar kracht. Maak een foto van je steen, of van het moment waarop de stenen in het water worden gegooid, en zet deze op facebook / instagram.

Kleurstenen

‘Kleurstenen’ is een derde thema om verveling te bestrijden en al een beetje een Paasgevoel te krijgen. De auteurs: ‘Zoek stenen, samen of in je eentje – tijdens een wandeling, in eigen tuin, in een tuincentrum of bouwmarkt. Beschilder deze zoals je wilt. Gebruik hiervoor acrylverf of stiften. Of schrijf er iets liefs/vrolijks op. Geef ze weg als persoonlijk (Paas) kadootje. Geef ze een plek in je huis, in de buurt, in de straat, of waar dan ook! Maak een foto van jouw steen en deel deze op facebook of instagram.

Samenwerking

Het project van de drie protestantse predikanten wordt opgepakt in samenwerking met de rooms-katholieke parochie Lumen Christi, die zich bij het initiatief heeft aangesloten. De rooms-katholieke broeders en zusters geven er een eigen accent aan. Er wordt gekeken of er bijvoorbeeld samenwerking met scholen mogelijk is. 

Foto: eigen archief