Enschede introduceert digitale collecte

De protestantse gemeente Enschede gaat de digitale collectezak introduceren. Vanaf zondag 7 april is het mogelijk in de grootste stad van Overijssel bij het passeren van de collectebuidel met de telefoon een bijdrage af te staan. 

Dat vertelde Henk Janssen, voorzitter van het college van beheer in Overijssel-Flevoland, tijdens een bespreking van de mogelijkheden om het digitale collecteren verder uit te bouwen. De indruk bestaat dat er verschillende gemeenten zullen volgen als de ervaringen in Enschede positief zijn. Enschede gebruikt het programma Givt. Met dank aan Sjoerd van Oort uit Lelystad, één van de mensen achter Givt.

Enkele weken geleden kwam de digitale collecte in beeld, toen het NOS-Journaal een item uitzond van de kerk in Zweden. Daar is het digitaal collecteren heel gebruikelijk. De verwachting bestaat dat het cash-geld verder zal worden teruggedrongen. 

Givt

Givt legt op de site hoe men werkt. Je vult op je smartphone een bedrag in op een speciale app. Je kiest voor ‘volgende’. Je kiest vervolgens voor het collectemiddel ‘in de kerk’, ‘aan de deur’ of ‘op straat’. In de kerkelijke context kies je dus voor ‘in de kerk’. Je haalt vervolgens je smartphone langs de collectezak en er gaat een signaal van de telefoon naar het collectemiddel. Als je een internetverbinding hebt, wordt je gift direct verstuurd. Zonder internetverbinding wordt je gift eerst opgeslagen. Zodra je weer verbonden bent met internet gaat de gift alsnog naar de ontvanger. 

De gever heeft geen aanvullende kosten. De kerk die Givt gebruikt wel. De kerk betaalt voor het gebruik van Givt en voor de transacties aan SlimPay. De kosten van Givt zijn vergelijkbaar met de kosten voor het storten van geld op een bank, aldus een woordvoerder in Enschede. Men heeft contact gehad met een medewerker van Givt. Er is een communicatieplan opgesteld. Er is geregeld hoeveel zakken men nodig denkt te hebben. En er is promotiemateriaal gemaakt. ‘Al met al is het niet veel werk’, zegt de woordvoerder.

Onlangs berichtte de Stentor dat de digitale collectezak steeds meer terrein verovert in de kerk. Mensen hebben minder contant geld op zak, berichtte de krant, en dankzij de betaalchip kan je de zak digitaal vullen. Je beweegt je smartphone langs de collectezak en klaar is de gift. Niet alleen makkelijk, maar ook nog eens goed voor de opbrengst.

Alice van Eijk schreef de tekst voor de Stentor. Ze bezocht op een zondagmorgen De Open Poort in Hattem, een gereformeerd vrijgemaakte kerk. Tijdens het orgelspel ging de collectezakken van zwaar, bordeauxrode velours langs de goed gevulde kerkbanken. Ze bleven nagenoeg leeg, omdat er amper muntjes in de buidels belandde. De chip maakte het mogelijk digitaal te geven.

‘Het is wel even wennen hoor’', vertelde Anita Veluwenkamp na afloop van de dienst tegen de Stentor. ‘We zijn grootgebracht met de gedachte om tijdens de dienst je smartphone thuis te laten. Nu moeten we hem juist gebruiken. Je ziet echt veel meer telefoons in de kerk. Ook mijn man en ik hebben de app geïnstalleerd en vanmorgen voor het eerst gebruikt. Het werkt heel makkelijk. En je hoeft niet meer op het laatste moment op zoek naar losse muntjes, dat scheelt ook’.

Sjoerd van Oort

De app is bedacht door Sjoerd van Oort uit Lelystad. Uit irritatie over los geld. ‘Het hele idee is ontstaan tijdens een kerkdienst. Ik vind contant geld irritant, veel liever betaal ik digitaal. Dat kan op veel plekken nog niet. Ik merkte ook dat er steeds minder munten in de collectezak tijdens de dienst werden gestopt. Mensen kunnen misschien wel contant betalen maar willen het niet. Daar moet toch iets op te bedenken zijn, dacht ik. Wat wil de gever? Hoe wil die geven? Zo is het begonnen, met een idee’, aldus Sjoerd van Oort in de Stentor.

Ook mensen die thuis via kerkdienstgemist.nl kijken, kunnen doneren met de app. De gift is ook dan anoniem.