Digitale collecte rendeert

De meeste mensen betalen cash of met collectebonnen, zelfs als er een mogelijkheid is digitaal aan een collecte te betalen. Gemiddeld gaat zeventien procent van de bezoekers digitaal geven als er een mogelijkheid is, zo blijkt uit onderzoek. Maar die mensen zorgen wel voor meer inkomsten dan wanneer je alleen op de ouderwetse manier inzamelt.

Ashik Sheoratan van het bedrijf Givt hield dinsdag 1 oktober een presentatie over de invoering van digitaal collecteren tijdens een gemeenteavond op het Kampereiland. Gemiddeld geven mensen 8,12 euro per dienst als er één collecte is, terwijl de teller op 1,65 euro blijft steken bij de klassieke collecte. Concurrerende bedrijven, zo legde de medewerker van Givt uit, die met een tegoed werken komen ook beduidend lager uit bij iets minder dan 3 euro. Overigens lopen de inkomsten wel terug als je meer collectes houdt; bij twee loopt het terug naar 6,63 euro en bij drie collectes zakt het naar 5,48 euro. Niet echt benoemd in de bijeenkomst, maar vermoedelijk meewegend op de achtergrond (anders is de hoogte m.i. moeilijk te verklaren) is het feit dat de digitale beurs in de regel door één persoon in een gezin wordt getrokken, terwijl collectebonnen ook bij de kinderen in de hand worden geduwd. Dat heeft dan weer te maken met de kosten van het systeem die worden verrekend over een transactie; hoe minder transacties hoe minder kosten. 

Ashik Sheoratan vertelde dat het systeem van Givt is ontstaan in 2016 in de evangelische gemeente De Pijler in Lelystad. Met de button in een collectezak kunnen mensen met hun telefoon via een app een bijdrage storten. Inmiddels hebben zo’n 35.000 mensen de app in gebruik, onder wie 3.000 mensen die niet wekelijks naar een kerk komen. Ze kunnen de app in toenemende mate voor allerlei andere goede doelen gebruiken. Er doen 600 organisaties mee met Givt, daaronder inmiddels 460 kerken. Daaronder zijn diverse protestantse gemeenten, gereformeerde kerken en hervormde gemeenten. Sheoratan noemde het voorbeeld van hervormd Den Ham. Eerder berichtten we op deze site dat ook gereformeerd Zwartsluis het systeem gebruikt en protestants Enschede is op 7 april overgestapt naar dit systeem.

Givt onderscheidt zich onder meer van het SKG-systeem, doordat er geen directe internetverbinding nodig is, doordat het systeem speciaal ontwikkeld is voor het geefgedrag en gebruiksvriendelijk is opgebouwd. Op een vraag naar de kosten maakte Sheoratan een rekensommetje. Van de dertig euro wordt er ongeveer 2,10 euro weggesluisd naar overheadkosten van het systeem. Als je daarbij verdisconteert dat de digitale portemonnee over het algemeen wijder opengaat dan de leren portefeuille dan gaat het om een bedrag wat je al snel terugverdiend hebt.

Foto: Sheoratan (rechts) geeft tekst en uitleg bij powerpoint