Opwekking in de Flevopolder

Wij laten zaterdag de trouwerij van prins Harry en Meghan Markle voor wat ie is en gaan op de fiets naar Biddinghuizen. Wij hebben gekozen qua programma voor de Australische band Sons of Korah, die Psalmen zingt in een modern Engels jasje. Onze seculiere vrienden krijgen pas in de gaten dat het om religieuze liederen gaat, als ze de teksten gaan meelezen die op een groot scherm als ondertiteling worden opgenomen.

Opwekking behoort al jaren tot de evenementen waar we enkele uren naar toe gaan vanuit Kampen. We gaan meestal op de fiets. En zo gaan we ook dit jaar. Biddinghuizen hoort bij de classis Overijssel – Flevoland. Dus dat is een extra motivatie om de muggenregen langs het Veluwemeer te doorstaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het een landelijk evenement is, waarop de Expo landelijke organisaties een forum biedt om hun christelijke waren aan te prijzen en toe te lichten. De keus is op Flevoland gevallen, omdat de provincie centraal ligt. Het podium in de hoofdtent kent een nationaal en internationaal programma, wat evangelisch getoonzet is. En rondlopend langs het veld voor de hoofdtent tref je organisaties als ‘Compassion’, ‘Christen Unie’ en ‘Family 7’, clubs die in evangelische kringen vertrouwd zijn.

Als uitgever van Jongbloed ga ik natuurlijk naar de lectuurtent. De organisatie biedt er honderden, misschien wel duizenden boeken te koop aan. Wij van Royal Jongbloed liggen er met onze roodletterbijbel. Ik kijk een poosje naar het consumentengedrag. Ik zie een vrouw die uitvoerig bladert, dan een vergelijking maakt met een fotobijbel die we aanbieden met dezelfde rode letter. Ze tuurt naar het prijsverschil van 2,50 euro en kiest dan toch voor de fotobijbel.

We zijn met seculiere vrienden. Ze vinden de gebedshoek interessant. We lopen door de tent met de ‘gebedsreis’. We knielen bij een grote wereldkaart waar je een kaarsje mag aansteken en plaatsen op het land waarvoor je bijzondere voorbede vraagt. Het is druk bij Israël met kaarsjes. ‘Waar wil jij een kaarsje voor branden?’, vraag ik.  ‘Mexico’, zegt mijn maat. ‘Daarheen gaat mijn broertje op vakantie’. Mijn seculiere compaan vindt de wierook interessant. Hij leest een tekst uit Psalm 141: ‘Laten mijn woorden opstijgen als wierook, als de geur van een offer in de avond’. ‘Dus je kan God ook dienen met geur’, concludeert hij, ‘je hoeft geen woorden uit te spreken'.

Op het moment dat ik eigenlijk al weer wil vertrekken, zie ik een NOS-camerateam. Ze interviewen Ruben Flach, de directeur van Opwekking. Ik ken Ruben nog als lid van de kernredactie van de Mannenbijbel, die we samen hebben gemaakt. Ruben  heeft een beroemde prediker op het programma van Opwekking staan, die een huwelijk zegende tussen twee popsterren. Of hij volgend jaar de dominee uitnodigt die het huwelijk van Harry en Meghan heeft ingezegend? wil de verslaggever weten. Hij doelt op de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. ‘Ik ken hem helaas niet persoonlijk’, zegt Ruben Flach eerlijk, ‘maar ik zou hem graag hier een podium bieden, want hij heeft wel een verhaal’.

Foto's: link Ruben Flach op het NOS-Journaal; rechts met een maatje op een plaatje voor de CAMA-zending