Bijbeluitgaven voor kinderen

Met een feestelijke bijeenkomst in Doorn op vrijdag 23 november 2018 zijn de Kinderbijbel en de Gespreksbijbel van de HSV ten doop gehouden. De eerste exemplaren werden overhandigd aan respectievelijk de hoofdredacteuren van de beide bijbels, dat zijn ds. Ewout van den Noort uit Emst en schrijfster Nieske Selles – ten Brinke uit Ermelo.

De twee uitgaven zijn uniek qua concept. De kinderbijbel leidt kinderen in naar het jargon zoals ze dat in een gewone HSV-bijbel tegenkomen, zonder dat de tekst vervelend wordt. De illustraties van Marjolein Hund zijn passioneel, realistisch en nemen kinderen bij de hand om dichterbij het bijbelverhaal te komen.

De Gespreksbijbel geeft bij ieder bijbelhoofdstuk vragen, waarmee ouders en kinderen in gesprek kunnen raken over de bijbeltekst. Aan het begin van een nieuw bijbelboek staat een illustratie waarvan een element terugkeert in het bijbelgedeelte, zodat je als ouders in gesprek kunt gaan over de uitwerking.

Onderdeel van de presentatie was een inleiding van Klaas van der Kamp, die als bijbeluitgever voorzitter was van de projectgroep die de beide bijbels begeleidde. Hij liet zien hoe in vijftien jaar tijd de bijbeluitgeverij zich heeft ontwikkeld van een tekstpresentatie naar een bredere visuele presentatie waarin heel bewust met beeldmateriaal wordt omgegaan.

Leuk detail: Nieske Selles is de kleindochter van Johannes Vreugdenhil, die de kinderbijbel maakte waar een hele generatie mee opgroeide. 

Foto: Links in het rood Nieske Selles, hoofdredacteur van de Kinderbijbel; in het midden ds. Ewout van den Noort, hoofdredacteur van de Gespreksbijbel, daarbij zijn vrouw en nog net zichtbaar rechts achter Izak Kole, lid van het HSV-bestuur die de HSV-uitgaven verzorgt