Ds. Jan Adriaanse naar Duitsland

Ds. Jan Adriaanse uit Beerzerveld wordt op zondag 17 maart verbonden aan de Nederlandse kerk in Duitsland, regio-West. De dienst van verbintenis begint om 10.30 uur en vindt plaats in het Paul-Gerhardt-Haus, Heerdter Landstrasse 30 in Düsseldorf.

De classispredikant voor de gemeenten in Duitsland, ds. Jaap van Beelen, zal de dienst van verbintenis leiden. De uitnodiging is uitgegaan namens de kerkenraad van de Nederlandse Kerk in Duitsland en de kenraden van Düsseldorf, Duisberg, Keulen en Münster. Zij die de dienst willen bijwonen en aansluitend in het Chinese restaurant Konfuzius, Heerdter Landstrasse 59 moeten zich vooraf opgegeven bij mevr. Betty Stomphorst (betty@stomphorst.de).

Jan Adriaanse schrijft in het kerkblad: ‘Het werk in Duitsland begint (voor 40%) in april en waarschijnlijk zal op zondag 17 maart de bevestiging plaatsvinden in Düsseldorf. Het betekent ook dat ik in de loop van het jaar afscheid zal nemen van Beerzerveld en mijn werk hier zal afronden. Inmiddels is er een datum voor het afscheid vastgesteld: zondag 2 juni’.


De Nederlandse Kerk in Duitsland is een van de buitenlandse protestantse kerken in Duitsland. Het kerkelijk leven krijgt vorm in het Nederlands. Zulke kerken voorzien in een behoefte, want geloof vraagt als een van de diepste persoonlijke ervaringen om een taal die je na staat.

De Nederlandse Kerk is in 1902 begonnen, en eigenlijk al in 1898. Er woonden toen veel Nederlanders in het Ruhrgebied. Ze werkten er in de industrie, in de havens en in de landbouw. De protestanten prefereerden een eigen gereformeerde inkleuring van de dienst boven de daar aanwezige lutherse vieringen. De kerk wordt financieel ondersteund door de Evangelische Kirche in Deutschland.